Skip to content
IMG_7131 lang
Joke Verrijcktmei 20242 min read

De kracht van efficiëntie: timemanagement met de Eisenhower matrix

"Ik werk kei hard en toch geraak ik nooit klaar."

Heb jij dat gevoel ook? Zorg dan voor een efficiënt tijdsbeheer om je productiviteit en effectiviteit te verhogen! 

De Eisenhower matrix, ook bekend als de prioriteitenmatrix, is een eenvoudige, maar krachtige tool om je tijd beter te verdelen. Het helpt je bij het stellen van prioriteiten en het effectief managen van taken door je taken in vier categorieën te verdelen. Hierdoor kan je snel bepalen welke taken onmiddellijk aandacht vereisen en welke kunnen wachten of je kan delegeren.

Hoe werkt de Eisenhower matrix?

De Eisenhower matrix bestaat uit vier kwadranten:

 • Kwadrant 1: Dringend en belangrijk - Taken die onmiddellijke aandacht vereisen en kritisch zijn voor de bedrijfsvoering.
 • Kwadrant 2: Belangrijk, maar niet dringend - Taken die bijdragen aan langetermijndoelen en belangrijk zijn voor de groei van het bedrijf, maar geen onmiddellijke deadline hebben.
 • Kwadrant 3: Dringend, maar niet belangrijk - Taken die wel urgent lijken, maar niet direct bijdragen aan de kernactiviteiten of doelen van het bedrijf.
 • Kwadrant 4: Niet dringend en niet belangrijk - Taken die weinig tot geen waarde toevoegen en die mogelijk vermeden of geëlimineerd kunnen worden.

Welke voordelen levert timemanagement je op?

Door deze tool te gebruiken, kan je precies zien hoe tijd binnen je bedrijf wordt besteed. Dit zorgt ervoor dat jij en je team zich kunnen focussen op taken die het meest belangrijk zijn voor het succes van je bedrijf.

Het resultaat? 

 • Heldere focus
 • Beter timemanagement
 • Minder stress
 • Hogere productiviteit
 • Effectiever delegeren
 • Verminderde tijdverspillende activiteiten

Praktijkvoorbeeld

Een webdesignbureau dat zich richt op het creëren van gebruiksvriendelijke websites past de Eisenhower matrix toe om het projectbeheer te optimaliseren. Door taken te categoriseren, ontdekte het team dat veel vragen van klanten geen directe impact hebben op de kwaliteit of levering van projecten. Ze evalueren nu alle verzoeken en geven prioriteit aan werkzaamheden die direct bijdragen aan de verbetering van de websites. Extra tijd wordt geïnvesteerd in het verfijnen van designs en functionaliteiten, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en betere eindresultaten.

Tips om de Eisenhower matrix te implementeren in jouw bedrijf

 1. Evalueer alle huidige taken: Identificeer wat dringend en belangrijk is versus wat kan wachten.
 2. Wees eerlijk over welke taken echt belangrijk zijn: Dit zorgt ervoor dat jij soms moeilijke beslissingen moet nemen over wat prioriteit heeft.
 3. Train je team: Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe ze deze tool kunnen gebruiken om hun eigen tijd beter te verdelen.
 4. Evalueer regelmatig: Prioriteiten kunnen veranderen. Neem regelmatig de tijd om te kijken of elke taak nog in het juiste kwadrant staat.

GERELATEERDE ARTIKELEN