Skip to content
Verkoopsucces start bij zelfvertrouwen
Joke Verrijcktmei 20242 min read

Verkoopsucces start bij jouw zelfvertrouwen

Laten we meteen met de deur in huis vallen: zelfvertrouwen is de heilige graal in sales. Zonder dat sta je eigenlijk al met 1-0 achter. Maar hoe kweek je dat onverwoestbare zelfvertrouwen? Het antwoord ligt in iets wat we mental ownership noemen. Klinkt zwaar beladen, maar geloof ons, het is goud waard.

Wat is mental ownership in godsnaam?

Nee, het heeft niets met yoga te maken — alhoewel een beetje zen nooit kwaad kan in sales. Het draait allemaal om de baas zijn over je gedachten, emoties en acties. Verkopen gaat niet alleen over je product kennen. Het gaat om het omarmen van jouw mindset gericht op groei, positiviteit en je doelen. 

Psychologisch onderzoek staaft het idee dat een positieve mindset leidt tot betere verkoopresultaten omdat het stress vermindert en je weerbaarheid vergroot. Zoals Carol Dweck in haar werk over growth mindset aantoont, is de overtuiging dat je kunt verbeteren door inzet en strategie essentieel voor succes in elke sector, en al zeker in sales.

Praktische oefeningen voor een onverwoestbare verkoopmindset

  1. Visualisatie: Begin elke dag met vijf minuten visualisatie. Zie jezelf de deal sluiten, voel het succes en ervaar de tevredenheid van een tevreden klant. Dit versterkt niet alleen je zelfvertrouwen, het programmeert ook je brein om succes als iets natuurlijks te zien. Ook vlak voor je een verkoopgesprek ingaat helpt het enorm om te visualiseren dat je jouw klant puur en oprecht helpt. En dat kan je alleen maar door hem of haar klant te maken.
  2. Positieve bevestiging: Schrijf drie positieve affirmaties over je verkoopvaardigheden en herhaal deze dagelijks. Bijvoorbeeld: "Ik ben een deskundige in mijn vakgebied", "Ik bouw natuurlijk goede relaties op met klanten", en "Ik vind altijd de beste oplossingen voor mijn klanten."

Mental ownership tot in de kern

In de kern van mental ownership ligt de beheersing van je emoties en acties. Dit gaat dieper dan alleen je product kennen. Het gaat erom dat je leert hoe je emoties zoals angst voor afwijzing of frustratie onder controle houdt. 

Emotionele intelligentie speelt hier een cruciale rol. De kunde om je eigen emoties te herkennen, te begrijpen en te managen helpt je om effectiever met klanten te communiceren en op hun behoeften in te spelen.

Boekentips die je mindset een enorme boost geven

  1. Mindset: The new Psychology of success - Carol Dweck
    Dit boek is essentieel voor iedereen die wil begrijpen hoe een veranderlijke mindset, gericht op groei en ontwikkeling, de sleutel is tot persoonlijk en professioneel succes.
  2. Emotionele intelligentie - Daniel Goleman
    Goleman's boek biedt diepgaande inzichten in hoe emotionele intelligentie (EQ) niet alleen essentieel is voor het leiden van een gezond en gelukkig leven, maar ook een krachtige tool is in de verkoop.

Door deze concepten toe te passen, verbeter jij jouw verkoopresultaten en klantrelaties. In combinatie met deze tips en een gezonde dosis zelfvertrouwen, wordt elk verkoopgesprek een feestje! Het is alleen aan jou om de slingers op te hangen!

GERELATEERDE ARTIKELEN