Skip to content
Joke Verrijcktnovember 20233 min read

Kwetsbaarheid: groeimotor voor bedrijven | PUUR Ondernemen

Want wie is de sterke leider? De ondernemer die hulp durft te vragen en toegeeft dat hij het soms ook niet allemaal weet? Of de ondernemer die zijn kop in het zand steekt, blijft zwemmen zonder hulp te vragen om uiteindelijk te verzuipen? De eerste zal zijn bedrijf zien groeien, de tweede zal zijn bedrijf zien verdwijnen. 

 

Het ondernemerschap leer je niet op school. Een team aansturen leer je niet op school. 

Waarom leeft dan de verwachting dat je als ondernemer alles alleen moet weten en kunnen? Dat je geen hulp mag vragen? 

Met PUUR Ondernemen is het onze missie om onwetendheid uit het ondernemerschap te halen. En daarvoor mag je toegeven dat je iets (nog) niet weet en hulp wil. Dat is wat een goede leider doet. 

In deze blog gaan we dieper in op kwetsbaarheid als hefboom richting groei. 

Mentaal en emotioneel kapitaal

Iedere persoon heeft een bepaalde mate van mentaal en emotioneel kapitaal. Jij als bedrijfsleider, maar je team ook. De optelsom van het mentaal en emotioneel kapitaal van ieder individu bepaalt de mate van mentaal en emotioneel kapitaal van je bedrijf. 

Mentaal kapitaal gaat over het intelligente en cognitieve vermogen van personen. 

Emotioneel kapitaal gaat over de capaciteit om emoties te herkennen, begrijpen en te beheren, zowel bij jezelf als in relaties met anderen. Daarnaast slaat dit laatste ook op de betrokkenheid, de drive en de trots om elke dag met veel passie voor jouw bedrijf te werken.

Kwetsbaarheid vergroot het emotioneel kapitaal

Het mentaal kapitaal zit in de meeste bedrijven wel goed. Daar wordt vaak naar gekeken in het aanwervingsproces: welke kennis bezit de persoon? In welke mate kan hij of zij creatief en probleemoplossend denken? Hoe staan ze tegenover levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling? 

Mentaal kapitaal is belangrijk voor de groei van je bedrijf. En emotioneel kapitaal mag op hetzelfde niveau komen om een echt hefboomeffect richting groei te creëren

Emotioneel intelligente mensen zijn in staat om empathie te tonen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en constructieve relaties te onderhouden. Emotioneel kapitaal stelt mensen in staat om hun reacties op stress en uitdagingen te reguleren. 

En kwetsbaarheid maakt daar onderdeel van uit. Door je kwetsbaar op te stellen, stel je je open en laat je zien waar je mee worstelt. Dat geeft anderen de mogelijkheid om empathie te tonen en op een dieper niveau de connectie aan te gaan. Wat de relatie meer diepgang geeft en je menselijk maakt. 

Door je kwetsbaar op te stellen als zaakvoerder, vergroot je het emotioneel kapitaal bij jezelf en je medewerkers. Het versterkt de onderlinge relaties, en ook de klant- en leverancierrelaties worden diepgaander. 

Kwetsbaarheid als kracht in authentiek leiderschap

Maar wat is dat dan juist, je kwetsbaar opstellen? Eerst en vooral vraagt het moed. Durven toegeven dat je iets (nog) niet weet of dat je een situatie fout hebt ingeschat, voelt aan als toegeven dat je gefaald hebt. 

Veel ondernemers vrezen dat ze daardoor respect en aanzien van hun team verliezen. Maar het tegendeel is waar. In het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown, staat dat effectieve leiders die de moed hebben om kwetsbaar te zijn, juist meer betrokkenheid en loyaliteit van hun teams ervaren

En betrokken en loyale medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Wanneer jij je kwetsbaar opstelt, willen ze meedenken, helpen en krijgt het probleemoplossend denken een boost. 

Het ondernemerschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. En groei gaat nooit in één rechte lijn. Zoals alles in het leven gaat een bedrijf uitbouwen met ups en downs. Door je kwetsbaar op te stellen, sta je er niet alleen voor tijdens de downs. Voel je je gesteund en gedragen door je team, omdat ze samen met jou voor de missie willen gaan. 

 

En dan krijg je vuurwerk. 

Wil jij ontdekken hoe je je kwetsbaar opstelt vanuit authentiek leiderschap, met alle positieve effecten als gevolg? Tijdens ons traject ‘Veerkrachtig Leiderschap’ transformeer je in de sterke, authentieke en kwetsbare leider met een team dat met evenveel passie voor jouw onderneming door het vuur gaat. Ontdek er hier alles over.

GERELATEERDE ARTIKELEN