Skip to content
PUUR Ondernemen ondersteunt zaakvoerders om te ondernemen met passie en leven met plezier.
Joke Verrijcktjuli 20243 min read

Het niveau van een bedrijf is maar zo sterk of zwak als dat van de zaakvoerder zelf

Wanneer het gaat over de groei van ons bedrijf, is het makkelijk om onze focus te leggen op externe factoren zoals marktomstandigheden, klanten en concurrenten. En ze zijn ook écht belangrijk, maar de kracht achter een sterk bedrijf ligt dichter dan je denkt... Het begint bij jezelf!

Het niveau van je bedrijf is maar zo sterk of zwak als het niveau van jezelf. Dus wanneer jij je bedrijf volgende keer nog eens onder de loep neemt, kijk dan ook kritisch naar je (zelf)leiderschap:

  • Hoe goed ken je je eigen sterktes en zwaktes? En hoe benut je deze optimaal in je leiderschap?
  • Hoe helder en inspirerend is je visie voor het bedrijf en hoe effectief communiceer je deze aan je team?
  • Hoe blijf je objectief en kalm in stressvolle situaties? Welke technieken gebruik je hiervoor?
  • Hoe zorg je ervoor dat je consistent blijft in je waarden en beslissingen, zelfs onder druk?
  • Hoe creëer je een cultuur van openheid en vertrouwen binnen je team? 
  • Hoe effectief ben je in het delegeren van taken en verantwoordelijkheden om de groei van jezelf en je team te bevorderen?

 

Het belang van (zelf)leiderschap

Visie, richting & waarden

Leiderschap begint met een duidelijke visie, richting en waarden, voor jezelf én je bedrijf. Jij staat aan het roer om koers te houden. Heb je deze niet? Dan begint je schip te wankelen en valt je team overboord. 

Zelfbewustzijn

Sterk (zelf)leiderschap vereist diep zelfbewustzijn. Je leert je sterktes en zwaktes kennen en hoe je hierop kan inspelen. 

Als je een zelfbewuste leider bent, kan je je emoties onder controle houden, objectief blijven in stressvolle situaties en strategische beslissingen nemen. Je kan ook veel beter feedback ontvangen en gebruiken om jezelf continu te verbeteren.

Discipline en motivatie 

Een sterke leider kan effectief en efficiënt zijn / haar tijd en middelen beheren en gefocust blijven op de doelstellingen. Door proactief te handelen, kan je de koers van je bedrijf (bij)sturen in plaats van alleen te reageren op veranderingen.

 

Hoe ontwikkel je (zelf)leiderschap?

1. Stel duidelijke doelen

Begin met duidelijke én meetbare doelen voor jezelf en je bedrijf. Het is je kompas om op koers te blijven. Meetbare doelstellingen zorgen voor:

  • Een gemotiveerder team
  • Verantwoordelijkheid nemen en geven
  • Focus op wat echt belangrijk is
  • Stellen van prioriteiten

2. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

(Zelf)leiderschap betekent: continu werken aan je eigen groei en ontwikkeling. Denk maar aan opleidingen, coaching, lezen of netwerken met andere sterke ondernemers. Daag jezelf uit en leer nieuwe vaardigheden, want zo blijf je scherp en voorbereid op (toekomstige) uitdagingen.

3. Oefen zelfreflectie

Neem regelmatig de tijd om kritisch naar je prestaties en beslissingen te kijken. Wat ging goed? Wat kan beter? Regelmatig reflecteren levert je enorm waardevolle inzichten op om gerichte verbeteringen door te voeren.

4. Neem je verantwoordelijkheid

Neem je verantwoordelijkheden op, zowel positief als negatief. Het toont aan dat je betrouwbaar bent en het vertrouwen van je team waard bent. Wees dus transparant over je fouten en zie het als lessen, want zo creëer je een omgeving waarin iedereen kan groeien en verbeteren. 

5. Ontwikkel veerkracht

Veerkracht is essentieel voor (zelf)leiderschap. Leer om flexibel te zijn en je aan te passen aan veranderde omstandigheden. Want opstaan na een val? Dat maakt van jou een sterkere leider!

6. Plan strategisch 

Een strategische planning helpt je niet alleen om dagelijkse taken te managen, het helpt je ook om je lange termijn doelen te bereiken. Stel een duidelijke strategie op en maak regelmatig tijd om deze te evalueren en - indien nodig - bij te sturen.

7. Stel prioriteiten

Welke taken zijn urgent en belangrijk? Focus je hierbij op taken en projecten die een grote impact hebben op de groei van je bedrijf. Deel je prioriteiten ook met je team. Dat houdt hen gefocust op wat echt belangrijk is.

En kan je hier nog wat hulp gebruiken? Lees dan onze blog De kracht van efficiëntie: timemanagement met de Eisenhower Matrix.

8. Zoek een mentor

Een mentor is van onschatbare waarde. Het is je stok achter de deur. Hij of zij daagt je uit en moedigt je aan om het beste uit jezelf en je bedrijf te halen. En nog een enorm voordeel: een mentor bekijkt de zaken vanuit een heel ander perspectief en dat helpt om je blinde vlekken te identificeren en nieuwe strategieën te ontdekken.

 

(Zelf)leiderschap is geen eenmalige taak

Het is een continu proces van zelfbewustzijn, discipline en persoonlijke groei. Door jezelf te ontwikkelen, leg je een sterke basis voor de groei van je bedrijf. 

En vergeet niet: Elk proces is met vallen en opstaan, dus ook (zelf)leiderschap.

GERELATEERDE ARTIKELEN