Skip to content
DSC_6378
Joke Verrijcktnovember 20233 min read

Leiderschap & Lencioni's Piramide | PUUR Ondernemen

Effectief leiderschap is geen luxe in de snel veranderende zakenwereld van vandaag. Het is een noodzaak geworden als je goede mensen wil aantrekken én behouden.

Ook voor jezelf als ondernemer, voor je klanten en om een sterke, interne structuur neer te zetten mag je als ondernemer in je leiderschapsrol stappen. 

Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan en veel ondernemers worstelen soms met hun leiderschapsrol. Podcasts, boeken - meer dan 85000 over leiderschap 🤯, Ted-talks, … er is een overvloed aan informatie vinden over hoe jij jouw bedrijf moet leiden. 

Wanneer het aankomt op leiderschap, leiden vele wegen naar Rome en weet je als ondernemer niet waar te beginnen. Gelukkig kunnen we nog rekenen op ‘tested and approved’ kennis, zoals de piramide van Lencioni: een krachtig raamwerk waarmee je sterke teams en organisaties uitbouwt. In deze blog duiken we dieper in de do’s en don’ts van elk aspect van de piramide van Lencioni om jouw leiderschapsvaardigheden te verfijnen.


Vertrouwen: de basis van … alles

✅ Vertrouwen is de fundering waarop succesvolle teams worden gebouwd. Als leider moet je het voortouw nemen in het opbouwen van dit vertrouwen. Hoe je dat het beste aanpakt? Wees open en kwetsbaar over je eigen uitdagingen. Dit zet de toon voor een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf kwetsbaar op te stellen, risico's te nemen en te innoveren.

❌ Een gebrek aan vertrouwen uit zich op verschillende manieren. Medewerkers controleren, micromanagen en alles langs de bedrijfsleider laten passeren zijn een paar voorbeelden. Door een gebrek aan vertrouwen voelen medewerkers zich niet gemotiveerd, gaan ze fouten niet toegeven en mis je heel wat kansen op innovatie.


Productieve confrontatie: de motor van innovatie

✅ In een omgeving waar vertrouwen heerst, zijn productieve conflicten mogelijk en zelfs gewenst. En nee, het woord confrontatie wil niet zeggen dat er constant ruzie is. Confrontatie is diepgaand met elkaar over een onderwerp discussiëren en bekijken wat de achterliggende gedachte van iemand is. Het is op een respectvolle manier het oneens zijn met elkaar en oprecht willen weten wat en waarom de ander er zo over denkt. 
Als leider is het jouw taak om confrontatie mogelijk te maken en aan te moedigen. 

❌ Laat een confrontatie niet persoonlijk worden en leer je medewerkers dit op een constructieve manier aanpakken. Zo valt de schrik voor harde woorden en kwetsende gesprekken weg. Het gaat hier niet om wie er gelijk heeft, maar om wat het beste is voor het bedrijf.


Betrokkenheid: de sleutel tot toewijding

✅ Voelen teamleden zich betrokken? Dan zetten ze zich volledig in voor de doelen van de organisatie. Hoe bereik je dit? Door een duidelijke visie voor het bedrijf te hebben én te communiceren. Zo kan je je medewerkers actief betrekken bij het nemen van beslissingen en maken ze mee de juiste keuzes die passen bij de visie en toekomst van het bedrijf. 

❌ Blijf als leider niet in je ivoren toren zitten. Zorg dat je team weet waarvoor ze werken en laat hen voelen en ervaren dat ze een belangrijke schakel zijn in het geheel. 


Verantwoordelijkheid: de weg naar efficiëntie

✅ Er gebeurt iets bijzonder wanneer je mensen verantwoordelijkheden geeft én hen de mogelijkheid geeft die vrij in te vullen. Ze nemen die verantwoordelijkheid serieus. Een belangrijke factor hierin is dat er duidelijkheid is over rollen en verwachtingen. 

Bij een gebrek aan duidelijkheid over rollen, verwachtingen en verantwoordelijkheden voelt niemand zich verantwoordelijk voor iets. Dat heeft als gevolg dat bij een fout de paraplu’s opengaan en een fout altijd iemand anders schuld is. 


Resultaten: een teameffort 

 Successen die behaald worden, zijn het resultaat van heel het team. Maak dat altijd duidelijk zodat iedereen ook samen voor die successen en resultaten wil gaan. Dat bereik je door langetermijndoelen boven persoonlijke belangen te plaatsen en te zorgen dat heel het team deze visie deelt.

❌ Geef persoonlijke status en ego geen kans binnen het team. Hou de focus steeds op het collectief resultaat, waar elke persoon een belangrijke rol in te spelen heeft. 


Veerkrachtig leiderschap vraagt toewijding

Een team leiden vraagt persoonlijke toewijding en constante zelfreflectie en bijsturing. Als leider ben je de dirigent van een orkest, waarbij elk teamlid en instrument moeten samenkomen om er een harmonieus en succesvol geheel van te maken.

De piramide van Lencioni en zijn principes zijn meer dan alleen theorie; ze zijn de praktische bouwstenen die je nodig hebt voor het ontwikkelen van een winnend team dat je bedrijf naar nieuwe successen brengt.

Wanneer je deze principes kent, omarmt, en toepast, zul je zien dat je bedrijf niet alleen groeit in winst, maar ook in teamspirit. En jij hebt elke dag de keuze. Word jij de leider die inspireert, uitdaagt en groei stimuleert? De toekomst ligt in jouw handen. 

Ontdek hoe jij vandaag nog je eerste stap neemt naar Veerkrachtig Leiderschap met PUUR Ondernemen

GERELATEERDE ARTIKELEN