Skip to content
Joke Verrijcktnovember 20222 min read

Herfstblues: hoe blijf je gemotiveerd? | PUUR Ondernemen

Ik zit op kantoor en zie de regen met bakken uit de lucht vallen. Vanmorgen vertrok ik in het donker naar kantoor, en dat zal ook het geval zijn voor de terugrit. Ik moet het toegeven: als het herfst is, krijgt mijn motivatie altijd een dip. Als zaakvoerder moet ik natuurlijk manieren vinden om mijn motivatie hoog te houden, en beter nog: ook mijn medewerkers door de herfstblues helpen.

HerfstbluesWanneer ik de klok een uur terugdraai voor de wintertijd, weet ik al wat me de week erop te wachten staat: trekken en sleuren om dezelfde resultaten te halen als de periode ervoor. Donkere dagen, nog net te vroeg om aan de feestdagen te beginnen denken en guur herfstweer zijn een dodelijke combinatie voor mijn humeur. Gelukkig weet ik na al die jaren wat mij erdoor kan helpen tijdens de herfstblues.  

Volg een opleiding
Een opleiding volgen is mijn nummer 1 tip voor tijdens donkere herfstdagen. Het gevoel om aan jezelf te werken en kennis te vergaren, geeft mij altijd een motivatieboost. Een goede opleiding geeft me inspiratie en goesting om mijn plannen uit te voeren. 

Beweeg, beweeg, beweeg
Niet enkel op het werk, maar ook op sportief vlak slaat de herfstblues al eens toe. Waar ik in de zomer bakken energie heb om te sporten, blijf ik na een lange werkdag in de herfst liever binnen. Nochtans is het belangrijk om te blijven bewegen, ook als de motivatie er niet is. Een heerlijke herfstwandeling, een half uurtje lopen of naar de fitness: als het maar beweging is. Zoals Sven Nys zei tijdens het feest voor ons éénjarig bestaan: "Van sporten word je niet moe. In de zetel ploffen en niets doen, dààr word je moe van!". 

Ruim op
Een opgeruimd bureau kan mij een instant goed gevoel geven, eender wanneer. Wanneer het dus even tegenzit en je weinig energie hebt, kan een opruimsessie wonderen doen. Je krijgt opnieuw een gevoel van controle over de zaken. Een net bureau geeft ook een gevoel van voldoening. Wie weet inspireer je collega's of medewerkers om hetzelfde te doen! 

Zet doelen op papier
Doelen uitwerken en nieuwe plannen maken, daar krijg ik altijd een energieboost van. Het helpt me de zaken in perspectief te zetten en vooruit te kijken met mijn bedrijf. Dit probeer ik ook mee te geven aan de medewerkers, zodat ook zij kunnen vooruit plannen en mee helpen mijn doelen te bereiken. 

Wat je ook doet, weet dat de herfstblues maar van tijdelijke duur is. De motivatie kan ook niet altijd op het hoogste niveau zijn, dus wees niet te streng voor jezelf. Hou je blik op de toekomst gericht en je komt er wel door. 

Wat zijn jou beste tips tegen de herfstblues? 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN