Skip to content
Joke Verrijcktoktober 20193 min read

Sven Nys: van veldrijden tot zaken | PUUR Ondernemen

Sven Nys

De Kannibaal van Baal. De Keizer van het Veldrijden. De Koning van de Koppenberg. Mister Superprestige. Sven Nys, levende legende in het veldrijden, weet als geen ander dat je passie, doorzettingsvermogen en focus nodig hebt om je doelen te bereiken.

Dat hij het zo ver zou schoppen had hij op zijn 22ste, toen hij voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden bij de beloften werd, nooit durven dromen. Maar een jaar later had hij wel al zijn eerste eindzege in de Superprestige beet... en er zouden er nog twaalf volgen!

In 18 veldritseizoenen als prof boekte Sven 291 overwinningen. In het veld was Sven een allesverslindende Kannibaal met de ambitie om een heel seizoen lang de beste te zijn. Regelmaat boven piekmomenten. Vandaag is hij Teammanager bij Telenet Fidea Lions, waar hij jonge veldrijders coacht. Sven maakte tijd voor PUUR Ondernemen om te sparren over een echte winnaarsmentaliteit.

Hoe belangrijk was het als topsporter om je toekomstvisie als duidelijk kader van je seizoen te plannen?

Sven: De manier van werken, hoe je omgaat met winst en verlies, het oog en geduld voor detail, innovatie, passie en doorzettingsvermogen zijn essentieel geweest om mijn prestaties keer op keer te kunnen leveren. Deze gecreëerde discipline helpt me vandaag enorm om een tweede loopbaan uit te bouwen.

Joke: En dat is wat ook in ondernemerschap vaak gemist wordt, het commitment, de drive, de discipline, de structuur om door te zetten. Ook wanneer het minder goed gaat.

Wat versta je onder een winnaarsmentaliteit?

Sven: Elke dag opnieuw hard werken, leren uit je verlies, altijd beter willen worden, nooit opgeven en vooral je grenzen willen blijven verleggen. Ook jezelf constant in vraag blijven stellen, met focus op verbetering en winst is ontzettend belangrijk.

Joke: Als we de brug naar ondernemerschap maken, zien we dat er vele bedrijven het winnend verschil net niet maken. Ze stappen in de wereld van excuses en dan komt het JA MAAR-syndroom vaak naar boven.

Hoe kan je jezelf telkens weer in prestatiefocus brengen?

Sven: Door me steeds maniakaal goed voor te bereiden, zodat je je kan concentreren op de prestatie en niet op allerlei onafgewerkte zaken net voor de wedstrijd

Welk geheim schuilt achter jouw kunde?  

Sven: Dat is een mix van passie, drive, discipline, karakter en vooral massa’s doorzettingsvermogen.

Joke: De meeste ondernemers starten vol ambitie hun bedrijf: ze hebben een ongelofelijke kennis van een bepaald product of dienst. Maar met talent alleen geraak je niet aan de top. De meeste zaakvoerders zijn zoekende naar de juiste strategieën om hun kunde om te zetten in bedrijfsresultaten. Hoe kan ik meer klanten, meer omzet en meer winst creëren? Hoe kan ik de juiste geschikte medewerkers vinden zodat ik een topteam van medewerkers heb? Hoe optimaliseer ik mijn winst? Waar wil ik naartoe groeien? ….. Vele ondernemers struikelen over het begrip ondernemerschap.

Hoe belangrijk was het team Nys?

Sven: Elke schakel van het team was ontzettend belangrijk om uiteindelijk tot een topprestatie te kunnen komen. De kunst is om iedereen in dat team boven zichzelf te laten uitstijgen zodat het geheel sterker wordt.

Joke: Eén van de grootste frustraties bij een ondernemer is het niet vinden van de  juiste mensen om het bedrijf mee te laten groeien. En als hij dan denkt dat hij de juiste heeft, merken we dat vele ondernemers te weinig tijd, energie en kunde investeren in de nieuwe medewerker, zodat deze een kost wordt in plaats van een waardevolle medewerker met een bijzondere betrokkenheid.

Sven NysHoe ging je om met mindere periodes?

Sven: Veel praten met de juiste mensen rondom mezelf en in de eerste plaats mijn coach. Als sporter verlies je meer dan je wint. Eerst is er weerstand, daarna volgt er acceptatie en tot slot is er ruimte voor nieuwe doelen.

Joke: We merken dat de meeste ondernemers op een eiland ondernemen. Door een gebrek aan klankbordmomenten zijn velen gefrustreerd dat ze het allemaal zelf moeten bedenken en doen. Je laten omringen met mentoren en andere bedrijfsleiders is een eerste doorbraak die we ervaren in onze programma’s. Wist je dat de meest innovatieve ideeën meestal van personen buiten de branche komen? Zij handelen en denken zonder belemmeringen.

 1 jaar PUUR Ondernemen

Wie aanwezig was op 1 jaar PUUR Ondernemen, werd getrakteerd op een schitterende keynote van Sven Nys. Vol passie, energie en een enorme drive, sprak hij over hoe hij telkens zijn grenzen verlegt, zowel tijdens het veldrijden als zijn huidige carrière als coach en motivator. Wij onthouden vooral: "Mensen willen een boeiend leven. Mensen willen een makkelijk leven. Maar een makkelijk leven is nooit boeiend."

Wil jij ook kennismaken met PUUR ondernemen? Kom dan samen met ons Strategisch Groeien! 

Kom kennismaken!

GERELATEERDE ARTIKELEN